drank.jpg
houdbaarheid_dranken_en_vruchtensappen2.jpg

Dranken & vruchtensappen

Het conserveren van dranken is een vak apart

Ondanks de vaak hoge zuurgraad van drinks en dranken zijn er toch meerdere mogelijkheden voor bederf. Denk aan de uitgroei van hitteresistente schimmels en aan de uitgroei van bepaalde typen bacteriën die bestand zijn tegen hoge zuurgraad en conserveermiddelen.

 

Geheimzinnig bederf in koud geproduceerde drank

Eén van onze opdrachtgevers had te maken met geheimzinnig bederf in een cold processed drink. Ondanks de aanwezigheid van conserveermiddel vond er uitgroei van bacteriën plaats, die overigens niet tot zichtbaar bederf leidde. Nadat de bacteriën in eerste instantie snel uitgroeiden, verdween de besmetting na verloop van tijd.

 

Clean label conservering

Op basis van risico-inventarisatie wisten we de veroorzaker van dit bederf op te sporen. Het probleem werd verholpen dankzij een kleine aanpassing in de receptuur. Ook kon het aantal e-nummers in de receptuur worden gereduceerd.

 

Mild gepasteuriseerde vruchtendranken

Een producent van gepasteuriseerde vruchtendranken stelde ons de vraag of wij een alternatief voor hun huidige product met conserveermiddel konden ontwikkelen. We maakten voor deze opdrachtgever clean label recepturen op basis van vers fruitsap en water, waarbij we gebruik maakten van het bestaande productieproces.