31 januari 2023
Onlangs zagen we in een product van één van onze opdrachtgevers hoge tellingen Pseudomonas spp en hoge tellingen op Enterobacteriaceae tijdens een houdbaarheidsonderzoek. Ook in de bevestiging bleek het product positief op hoge aantallen Pseudomonas spp en Entero’s.
Meerdere stammen Pseudomonas bacteriën hebben pathogene eigenschappen en kunnen ziekte veroorzaken bij mensen. Ook bevestigde Entero’s laten alarmbellen afgaan: hoog risico op pathogenen!
Alarmbellen gingen inderdaad af bij ons, maar we vonden het ook wel een beetje apart. We kennen het product, we kennen het proces, we kennen de producent. Dat paste allemaal niet bij het beeld van pathogenen. Wat is er hier aan de hand?
We besloten om de aangetroffen bacteriën in te zetten voor identificatie, zodat we precies konden vaststellen met welke bacterie we te maken hadden. Wat bleek? We hadden te maken met een volkomen onschuldige bacterie die van nature in dit product voorkomt. De bacterie scoorde weliswaar positief op zowel de Entero- als de Pseudomonas platen, maar bleek niet ziekmakend voor mensen.
Er was dus niets aan de hand. De beoogde microbiologische houdbaarheid bleek realistisch. Maar we hadden wel een onschuldige, niet-pathogene bacterie ontmaskerd die op maar liefst twee selectieve voedingsbodems een vals positief gaf! Leuk beestje trouwens.
Omdat we altijd precies willen weten, precies meten en altijd vragen blijven stellen, zijn we bij smartfood R&D in staat om zeer nauwkeurig de microbiologische bederf- en voedselveiligheidsrisico’s in kaart te brengen en antwoord te geven op de houdbaarheidsvragen die opdrachtgevers aan ons stellen.